ASIAKASTARINAT

3D-tulostus auttaa, kun alkuperäiset osat ovat hajonneet.

Asiakkaamme Heikki Väkeväinen harrastaa ilmailua monella sektorilla. Yksi laji on pienoismallit, pääasiassa suuret ns. matkatoimistomallit. Suhteet 1:200, 1:100, 1:72, 1:50 ja jopa 1:24. 70-luvulle saakka mallit ovat usein metallivalua, mutta sen jälkeen yleensä lasikuitua tai muovia. Vanhat potkurikoneet ovat haluttuja, mutta yleensä niiden potkurit ovat vaurioituneita tai puuttuvat. Uusien löytäminen on haasteellista ja itse valmistaminen hankalaa.

Heikille tämä tuli konkreettisesti ajankohtaiseksi, kun hän hankki pari mallia 60-luvun alkupuolelta, DC-6 1:72 ja DC7 1:50. Molemmista puuttuivat potkurit. Asiaa mietittyään Heikillä tuli ajatus, että mallit voisi tehdä 3D-tulostuksella. Suomen Ilmailumuseossa olevat 1:50 DC6 koneesta hän sai potkurin lainaksi, joka mallinnettiin ja siitä tehtiin metalli- ja muovitulosteet. Alun perin 3-lapaisesta potkurista mallinnettiin myös 4-lapainen versio 1:50 DC7-koneeseen.

"Erityisesti ilahdutti, että alkuperäistä mallinnusta voitiin muuttaa helposti ja edullisesti. Pidin myös siitä, että potkurit olivat laadukkaita. Varsinkin teräksinen versio näytti hienolta, eikä se tarvinnut muuta pintakäsittelyä tulostuksen jälkeen." 
Heikki Väkeväinen


 

AMF Asiakastarina 1

3D tulostus soveltuu hyvin asiakkaalle räätälöityjen tuotteiden valmistukseen.

Asiakkaamme ideas2cycles käyttää AM Finlandin tulostamia liitoskappaleita räätälöityjen polkupyörien valmistukseen. 3D-tulostus mahdollistaa polkupyörän optimoinnin käyttöolosuhteiden ja loppuasiakkaan henkilökohtaisten mieltymysten mukaan. Räätälöinnin lisäksi myös polkupyörän valmistusta voidaan helpottaa suunnittelemalla kappale kokoonpanoa silmällä pitäen.

"Perinteisiin valmistusmenetelmiin verrattuna 3D-tulostus antaa suunnittelijalle vapaammat kädet toteuttaa uusia ideoita. Vain mielikuvitus on rajana"
Kim Antin, ideas2cycles


 

AMF Asiakastarina

Metallien 3D tulostus mahdollistaa uuden mittalaitteen kustannustehokkaan valmistamisen

Macutec:in tutkimuskäyttöön valmistaman optisen mittauslaitteen keskeiset osat tehtiin 3D tulostamalla AM Finlandin laitteistolla.

Yksittäisvalmistettavan mittalaitteen ominaisuudet saatiin optimoitua VTT:n vaativaan kaasutus ympäristöön. Osan keskeinen suunnittelu mahdollistaa sen toimimisen runkona, optisena kanavana ja suojakaasun suutinrakenteena. Rakenne tasaa myös lämpökuormia korkeaan 800 C° lämpötilaan sijoitettavalle mittalaitteelle.

"Näitä ominaisuuksia ei olisi muilla valmistusmenetelmillä saanut yhdistettyä näin kustannustehokkaasti." 
Matti Kumpulainen, Macutec

 

 

asiakkaan_tarina_AMF

Pyrimme toteuttamaan asiakkaidemme luovimmatkin ideat

Asiakkaamme Lauri Eno Hieno Jewelistä lähetti meille 3D mallin suunnittelemastaan sormuksesta. Valmistimme hänelle ruostumattomasta teräksestä aihion, jonka hän työsti valmiiksi tuotteeksi.

"Tämäkin idea ja tuote olisi ilman 3D tulostusta jäänyt toteuttamatta"

Lauri Eno, Hieno Jewel

 

 

mettalitulostus_salpaus

Tuote voidaan valmistaa myös konkreettisen mallin pohjalta

Koulutuskeskus Salpauksen muoviala tarvitsi ruiskuvalumuotin insertin uudistuneella logollaan.

Asiakas toimitti meille vanhan insertin, jonka pohjalta tehtiin 3D malli.
3D mallia muokattiin vielä niin, että tuotteesta tulisi kevyempi, mutta silti kestävä.
Näin säästettiin materiaalia ja valmistuskustannuksia.

Muotilla valmistetaan muovisia avaimenperiä Koulutuskeskus Salpauksen markkinointikäyttöön.